Sastojci
- 50 listova vinove loze
- 600 g mlevenog mesa (mešanog)
- 130 g pirinča
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike paradajz pire
- 1 glavica crnog luka
- 8 kašika supe (kokošje)
- 200 g paradajza (crvenog)
- 9 kašika maslinovog ulja
- so, biber (po ukusu)
- 1 kašičica suve nane (izmrvljene)
- 1 kašika peršuna (iseckanog)
- ciment (na vrh noža)
Listove vinove loze potopiti s proključalom vodom i kratko vreme ostaviti da odstoje. Izvaditi ih iz vode, malo sacediti i kuhinjskom krpom prosušiti. Mleveno meso, pirinač, biber, so, ciment, nanu, peršun, luka (iseckan), limunov sok, paradajz pire, kao i oljušten i sitno iseckan paradajz, staviti u činiju i dobro promešati. Raširiti list vinove loze, glatku površinu staviti s donje strane, pa po dve kašičice fila nanositi na isti. Puniti tako, što fil stavimo na početak lista, a obadve strane (lista) savijamo prema unutrašnjem delu (prema filu) pri čemu ujedno zbijamo tj. pričvršćujemo fil i list. Uvijene rolnice tj. sarmice položimo u šerpu, zalijemo ih sa 4-5 kašika maslinovog ulja i vodom. Vodu nalijemo do polovine sarmica (visine sarmice). Poklopimo tanjirem čiji je prečnik manji od prečnika šerpe u kojoj se kuvaju, pa poklopcem. Sarmice kuvamo na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.
0 comments:
Post a Comment