Thursday, May 9, 2013

Sarma od lista vinove loze

Sarma od lista vinove loze

Sarma

 Sastojci
  •  50 listova vinove loze 
  •  600 g mlevenog mesa (mešanog) 
  •  130 g pirinča 
  •  2 kašike limunovog soka 
  •  2 kašike paradajz pire 
  •  1 glavica crnog luka 
  •  8 kašika supe (kokošje) 
  •  200 g paradajza (crvenog) 
  •  9 kašika maslinovog ulja 
  •  so, biber (po ukusu) 
  •  1 kašičica suve nane (izmrvljene) 
  •  1 kašika peršuna (iseckanog) 
  •  ciment (na vrh noža) 
 Priprema

 Listove vinove loze potopiti s proključalom vodom i kratko vreme ostaviti da odstoje. Izvaditi ih iz vode, malo sacediti i kuhinjskom krpom prosušiti. Mleveno meso, pirinač, biber, so, ciment, nanu, peršun, luka (iseckan), limunov sok, paradajz pire, kao i oljušten i sitno iseckan paradajz, staviti u činiju i dobro promešati. Raširiti list vinove loze, glatku površinu staviti s donje strane, pa po dve kašičice fila nanositi na isti. Puniti tako, što fil stavimo na početak lista, a obadve strane (lista) savijamo prema unutrašnjem delu (prema filu) pri čemu ujedno zbijamo tj. pričvršćujemo fil i list. Uvijene rolnice tj. sarmice položimo u šerpu, zalijemo ih sa 4-5 kašika maslinovog ulja i vodom. Vodu nalijemo do polovine sarmica (visine sarmice). Poklopimo tanjirem čiji je prečnik manji od prečnika šerpe u kojoj se kuvaju, pa poklopcem. Sarmice kuvamo na srednjoj temperaturi oko 40 minuta.

0 comments:

Post a Comment