Friday, June 21, 2013

Lagana sarma

Lagana sarma



 Sastav (za 4 osobe):
 2 glavice mladog kupusa
2 kašike maslinovog ulja
 200 g šampinjona
300 g ćurećih prsa
60 g pirinča
1 paradajz
50 ml belog vina
60 ml vode
1 kašičica vegete
1 kašika dvostrukog koncentrata paradajza
2 kašike začina za punjenu papriku i sarmu


 Način pripreme Glavici kupusa izdubite koren, odvojite listove, uronite ih u provrelu vodu i blanširajte nekoliko minuta. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckane šampinjone sve dok sva tečnost ne ispari. Začin za punjenu papriku i sarmu prelijte vinom i ostavite da odstoji 10 minuta. U posudu stavite ćureća prsa izeckana na sitne kockice, paradajz kome ste oljuštili kožicu, očistili ga od semenki i takođe iseckali na kockice. Dodajte pirinač, ohlađene pečurke i začin za punjenu sarmu pa sve dobro promešajte. Listovima kupusa istanjite zadebljale delove, na svaki stavite 1 kašiku sastava pa savijajte sarme od zadebljalog dela prema kraju lista. Krajeve dobro uvijte da se sarme pri kuvanju ne odmotaju. Ostatak kupusa iseckajte na rezance i stavite na dno posude, na to složite sarme, a zatim ih zalijte vodom koju ste pre toga prokuvali s vegetom i koncentratom paradajza. Kuvajte 15-20 minuta ili dok pirinač ne omekša.

0 comments:

Post a Comment