Friday, June 21, 2013

Sarma sa suncokretom

Sarma sa suncokretom



 Sastojci:
20 listova kiselog kupusa,
300 g praziluka,
3 čena belog luka,
300 g semenki suncokreta,
3 šargarepe,
šolja pirinča,
so, biber,
ljuta paprika,
ulje

 PRIPREMA U toplu vodu potopite semenke suncokreta i pirinač. Na ulju propržite iseckan praziluk i zgnječeni beli luk, pa dodajte narendanu šargarepu. Kad sve omekša, ubacite nabubrele semenke i pirinač. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom po ukusu, promešajte i filujte liske kupusa. Nalijte vodom i kuvajte na uobičajeni način.

Golubci sa mesom

Golubci sa mesom



 Sastojci:
1 kg svežeg kupusa,
500 gr mlevenog mesa,
100 gr pirinča,
1 glavica crnog luka,
šargarepa,
malo ulja,
so, crni mleveni biber,
paradajz, pire,
pavlaka


 PRIPREMA Kupus očistiti i listove popariti u slanoj vodi u trajanju od 1 minut dok ne budu mekani. Odstraniti debelu površinu kupusa, očistiti šargarepu i luk, šargarešu narendati na krupno, luk sitno naseckati i propržiti.Pirinač oprati u hladnoj vodi o pomešati sa mlevenim mesom, lukom i šargarepom i dodatno začiniti. Pripremljenu masu staviti u list kupusa i umotati kao sarmu, sarmu pržiti na ulju sa obe strane do zlatne boje(svaku posebno). Sarme poredjati u šerpu sa debelim dnom. Pavlaku izmešati sa paradajz-pireom, preliti sarme i doliti vodu ili supu, kuvati.

Sarmice od crvenog kupusa

Sarmice od crvenog kupusa




 Za 4 osobe:
veća glavica crvenog kupusa,
2 glavice luka,
komadić korena đumbira dužine od oko 3 cm,
800 g pilećeg filea,
2 žumanca + celo jaje,
pola kašičice mlevenog korijandera,
100 g pirinča,
ulje, so i biber.

Za sos:
2,5 dl paradajz soka,
0,5 dl milerama i
2 kašičice C sušenog peršuna.


 Od glavice kupusa odvojite 12 lepih, velikih listova i blanširajte ih 2 minuta u slanoj kipućoj vodi, ocedite i raširite na upijajući papir. Pirinač nalijte vodom da ogrezne, dodajte malo soli i kuvajte dok ne upije svu tečnost. U malo vrelog ulja izdinstajte sitno iseckani luk, dodajte nastrugani đumbir i dinstajte još minut-dva. Dodajte pileće meso koje ste prethodno samleli ili sasvim sitno iseckali i dinstajte još 5 minuta. Dinstanu piletinu pomešajte sa kuvanim pirinčem, žumancima i jajetom. Dodajte 2/3 sušenog C peršuna, posolite i pobiberite. Odvojenim listovima kupusa odstranite deo korena. Preklopite dva lista kupusa, u sredinu sipajte malo fila i uvijte kao sarmu. Možete uvezati i kanapom ako strahujete da će se sarme tokom kuvanja raspasti. Sarme ređajte u posudtu, poklopite i celu posudu položite u veći sud, do pola napunjen vodom. Kuvajte na pari 20 minuta. Za to vreme zagrejte paradajz sos, dodajte mileram, promešajte i kuvajte na sasvim slaboj temperaturi par minuta. Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte ostatak sušenog C peršuna i ovim sosom prelijte kuvane sarme.

Sarma od ćurećih prsa

Sarma od ćurećih prsa



 Sastojci Za 4 osobe:
- 1 glavica kupusa
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 200 g šampinjona
- 300 g ćurećih prsa
- 60 g pirinča
- 50 ml belog vina
- 60 ml vode
- 1 kašika kulinata classic
- 1 kašika slatke aleva paprike
- 2 kašičice aleva začina za sarmu priprema

1. Glavici kupusa izdubite koren, odvojite listove, stavite u kipuću vodu i blanširajte nekoliko minuta.
2. Na maslinovom ulju,izdinstajte sitno iseckane šampinjone.
3. Začin za sarmu,prelijte vinom i ostavite da stoji 10 minuta.
4. U činiju stavite ćureća prsa iseckana na kockice,ohladjene šampinjone,pirinač i začin za sarmu,pa sve dobro promešajte.
5. Listovima kupusa istanjite zadebljale delove,na svaki stavite po jednu kašiku nadeva,pa zavijte sarme.
6. Vodu prokuvajte sa alevom paprikom i kulinatom.
7. Ostatak kupusa stavite na dno posude,pa na njih kružno poredjajte sarme,pa ih nalijte sa prokuvalom vodom.Kuvajte dok pirinač ne omekša.

Primorske sarmice

Primorske sarmice



 Sastojci:
 4 filea kvalitetne bele ribe,
 800 g blitve,
 1 kašičica soli,
 sok 1/2 limuna,
 4 kašike kisele pavlake,
 2 jajeta,
 1/2 kašičice mlevenog belog bibera,
 2 kašike senfa,
 1/2 kašičice sušenog bosiljka,
 2 kašike susamovog ulja,
 1,5 dl belog vina,
 1,5 dl vruće supe od povrća

 Priprema:
 Blitvu očistite i kratko blanširajte. Ribu u blenderu umutite sa limunom, pavlakom, jajima, biberom, kašikom senfa, bosiljkom i solju. Spojite po 2-3 lista blitve, stavite fil i uvijte u sarmice. Propržite sa svih strana na malo ulja. Preostali senf razmutite u vinu, pa prelijte preko sarmica. Poklopite i kuvajte 30 minuta. Neiskorišćenu blitvu iseckajte, prodinstajte na ostatku ulja, posolite, pobiberite i poslužite sa sarmicama.

Sarma u vinovom listu na turski nacin

Sarma u vinovom listu na turski nacin




 Potrebni sastojci:
 40 svezih neprskanih listva loze
500 g mlevenog mesa
120 g pirinca
50 g pistaca
1 glavica luka
persun mirodjija
1 kasika suvog grozdja
1 kasika maesavine zacina
1 mala kasika secera
1 mala kasika cimeta
50 ml belog vinskog sirceta
ulje so i mleveni crni biber


 Priprema jela:
 U uzavrelu posoljenu vodu dodamo 30 ml vinskog sirceta i stavimo listove loze da se obare. Obarene listove procediti. U tiganju sa zagrejanim uljem przimo sitno seckani luk. Kada omeksa dodamo mleveno meso. Kada se meso isprzi, dodamo pirinac. Posolimo, pobiberimo, dodamo secer, suvo grozdje, pistace, mesavinu zacina i cimet. Dodamo sitno seckani persun i mirodjiju, nalijemo oko 500 ml vode i promesamo. Kada tecnost ispari, sklonimo sa sporeta. Dno suda , u kojem cemo pripremiti sarmu, prekrijemo listovima loze. Na svaki list nanesemo fil od mlevenog mesa i formiramo sarme. Prekrijemo listovima loze. nalijemo vode da sarme u potpunosti budu prekrivene. Dodamo ulje i kasiku belog vinskog sirceta. Sarme poklopimo plitkom cinijom, a na nju stavimo duboku ciniju sa vodom. Kuvamo jedan sat. Serviramo sarme na ciniju i izmedju sarmi stavimo polukrugove limuna.

Gratinirane sarme od kelja

Gratinirane sarme od kelja



 Potrebni sastojci:
 16 listova kelja
casa mleka
500 g mlevene curetine
2 glavice luka
manja sargarepa
koren i list persuna
2 cena belog luka
50 g pirinca
so,biber suvi biljni zacini
parmezan
ulje

 Priprema jela:
 Na malo ulja proprziti luk i dodajte mleveno meso zacinjeno solju, biberom i suvim biljnim zacinom. Narendajte sargarepu i koren persuna, a beli luk propasirajte i sve dodajte u meso. Dinstajte dok se meso ne skuva. Listove kelja kratko prokuvajte u kljucaloj , posoljenoj vodi u koju ste sipali i casu mleka. Ostatak kelja takodje prokuvajte kratko, ocedite i sitno iseckajte, pa dodajte u meso zajedno sa skuvanim pirincem. Uvijte sarme u listove kelja i slozite ih u keramicku posudu . Zalijte kelj sa nekoliko kutlaca tecnosti u kojoj se kelj kuvao, pospite parmezanom i pecite na 200 stepeni dok ne dobiju lepu boju.

Pilece sarmice

Pilece sarmice



 Potrebni sastojci:
 400g pileceg filea
100 g suvog vrata
100 g starijeg zutog sira
malo persuna
6 kasicice kecapa
so suvi biljni zacini biber,
senf
3 kasike brasna
0,7 dl ulja


 Priprema jela: Od mesa isecite sest manjih snicli i malo ih izlupajte. Snicle zacinite biljnim zacinom i biberom i premazite senfom. Na svaku stavite dve tanke snite suvog vrata, sir isecen na kockice, po kasicicu kecapa i pospite narendanim persunom. Svaku sniclu pazljivo urolajte i zatvorite cackalicom ili povezite koncem. Rolnice uvaljajte u brasno i przite sa svih strana da dobiju zlatno zutu boju.

Lagana sarma

Lagana sarma



 Sastav (za 4 osobe):
 2 glavice mladog kupusa
2 kašike maslinovog ulja
 200 g šampinjona
300 g ćurećih prsa
60 g pirinča
1 paradajz
50 ml belog vina
60 ml vode
1 kašičica vegete
1 kašika dvostrukog koncentrata paradajza
2 kašike začina za punjenu papriku i sarmu


 Način pripreme Glavici kupusa izdubite koren, odvojite listove, uronite ih u provrelu vodu i blanširajte nekoliko minuta. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckane šampinjone sve dok sva tečnost ne ispari. Začin za punjenu papriku i sarmu prelijte vinom i ostavite da odstoji 10 minuta. U posudu stavite ćureća prsa izeckana na sitne kockice, paradajz kome ste oljuštili kožicu, očistili ga od semenki i takođe iseckali na kockice. Dodajte pirinač, ohlađene pečurke i začin za punjenu sarmu pa sve dobro promešajte. Listovima kupusa istanjite zadebljale delove, na svaki stavite 1 kašiku sastava pa savijajte sarme od zadebljalog dela prema kraju lista. Krajeve dobro uvijte da se sarme pri kuvanju ne odmotaju. Ostatak kupusa iseckajte na rezance i stavite na dno posude, na to složite sarme, a zatim ih zalijte vodom koju ste pre toga prokuvali s vegetom i koncentratom paradajza. Kuvajte 15-20 minuta ili dok pirinač ne omekša.

Vegeterijanska sarma na tri načina

Vegeterijanska sarma na tri načina







 Posna sarma I
šolja integralnog pirinča
šolja sojinih ljuspica
šolja pšeničnih klica
šolja raži šolja ovsa
2 kašike sušenog povrća
2 glavice crnog luka
malo ulja so, biber, aleva paprika
kiseli kupus

U prodinstan crni luk dodati namočene žitarice i sušeno povrće, po želji posoliti i dodati bibera. Sarme praviti kao i obično. Ređati u dublju šerpu i kuvati. Kada budu skuvane, možete ih zapeći u rerni, a mogu se jesti i ovako.

 Posna sarma II 
30 listova blitve
100g pirinča
1 veza peršuna
1,5 dl ulja
½ L bistre supe
so i biber po ukusu

 Pirinač propržite na ulju. Pobiberite i posolite.Dodajte sitno seckan peršun.Listove blitve poparite i odstranite korenje. Punite pirinčom i oblikujte manje sarme. Poređajte u vatrostalnu činiju. Prelijte supom. Poklopite. Pecite u pećnici 1 sat na200 stepeni. Služiti toplo ili hladno.


Posna sarma III (Kelj u kelju)
1 glavica kelja
malo putera
so, biber i vegeta
1 glavica crnog luka
1 šolja pirinča

Obariti nekoliko (desetak) vecih listova kelja u slanoj vodi. Zatim ih isprati u hladnoj vodi. Ostale listove iseckati na trake, kao kupus, prodinstati na malo margarina sa jednom glavicom crnog luka. Dodati vegetu i biber. Posebno obariti malo pirinca i dodati u seckani kelj. Promesati. Uvijati kao sarmu, slagati u serpu i kuvati oko 20 minuta.